Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
– 600 g ćurećeg bijelog mesa
– 2 glavice zelene salate
– 1 svježa crvena paprika
– 1 glavica crvenog luka
– 80 g kus-kusa
– 1 kašika mljevene paprike
– 1 dl pavlake
– 1 kašika sjeckane mirođije
– 1 l supe od povrća
– 0,5 dl ulja
– 2 kašike brašna
– mješavina začina, biber
Priprema:
1. Ćureće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje. Crveni luk i crvenu papriku sitno isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti crveni luk, dodati papriku te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati mljeveno meso i kratko propržiti da promijeni boju. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je meso napola dinstano, dodati kus-kus, mljevenu papriku i začine po ukusu. Dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Listove zelene salate preliti ključalom vodom i ostaviti da omekšaju.
6. Na svaki list zelene salate staviti kašiku pripremljenog fila i uviti u sarmu.
7. Posebno u manjoj šerpi na ulju propržiti brašno, dodati mirođiju te i nju kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati supu od povrća i miješati dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati začine po ukusu.
8. U kuhani sos umiješati pavlaku.
9. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati punjene sarmice, preliti ih sosom od mirođije i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
IZVOR: DOBRA HRANA