Prijedlog za ručak: Musaka s makaronima

by | 6 Juna, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 350 g kratkih makarona
– 50 g putera
– 150 g feta sira
– 450 g miješanog mljevenog mesa
– 1 glavica crvenog luka
– 250 g pelata paradajza
– 250 g kačkavalja
– so, ulje
Za bešamel sos:
– 40 g putera
– 2 pune kašike brašna
– 5 dl mlijeka

Priprema:
1. Makarone prokuhati u slanoj vodi, a potom ih ocijediti od suvišne tečnosti.
2. U tople makarone dodati puter i izmrvljeni feta sir, pa promiješati.
3. Na malo ulja propržiti sitno sjeckani crveni luk, dodati mljeveno meso i kratko propržiti. Ubaciti pelat paradajza, dodati začine po ukusu i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Posebno pripremiti bešamel sos. U šerpi rastopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlako mlijeko i nastaviti kuhanje uz neprekidno miješanje žicom dok se sos blago ne zgusne.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti, a dno prekriti polovinom makarona. Preko tjestenine sipati fil od mljevenog mesa i preliti polovinom bešamel sosa. Narendati polovinu kačkavalja, pa rasporediti preostale makarone, preliti ih ostatkom sosa i posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

IZVOR: DOBRA HRANA