Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
– 300 g pilećeg bijelog mesa
– 2 kašike ulja
– 2 filea kisele paprike
– 600 g bijele riže
– 2 kašičice soli
– 3 kašičice šećera
– 1 kašika jabukovog sirćeta
– 1 pakovanje nori algi
Priprema:
1. Pileće bijelo meso istanjiti tučkom, začiniti po ukusu i propržiti na malo ulja da porumeni. Zatim ga ostaviti da se ohladi i isjeći na štapiće.
2. File pečene paprike isjeći na štapiće.
3. U manju šerpu sipati vodu i ostaviti da proključa.
4. Zatim dodati rižu, skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti da nabubri.
5. Posebno sjediniti so, šećer i jabukovo sirće.
6. Kada riža omekša, procijediti ga, preliti pripremljenom mješavinom i promiješati.
7. Podlogu od rogoza prekriti tankom providnom folijom. Preko nje naneti sloj riže, zatim prekriti nori algom te duž jedne strane alge poslagati štapiće piletine i paprike. Pažljivo pomoću rogoza urolovati.
8. Oblikovanu rolnicu isjeći na manje komade širine 2,5 cm. Na isti način od preostalog materijala pripremiti još rolnica.
IZVOR: DOBRA HRANA