Puretina sa pogačicama

by | 6 Februara, 2013

Sastojci:

  • 600 g purećeg bijelog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 200 g šampinjona
  • 1 srednja tikvica
  • 50 g sušenog paradajza
  • 2 kašike brašna
  • 3 dl goveđe juhe
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica peršina
  • 2 dl mlijeka
  • mješavina začina
  • ulje, so

Za pogačice:

  • 50 g kuhane slanine
    30 g margarina
    30 g parmezana
    1 dl mlijeka
    1/2 praška za pecivo
    250 g brašna
    so

Priprema:

1. Pureće bijelo meso i očišćenu tikvicu izrezati na krupnije kocke, crni luk i sušeni paradaz na kockice, šampinjone na četvrtine, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Zatim puretinu začiniti, poprskati uljem i propržiti u teflonskom tiganju da porumeni, a potom je izvaditi i ostaviti na toplom.
3. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk. Dodati tikvice, šampinjone i sušeni paradajz te dinstati dok povrće ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Potom vratiti puretinu, posuti brašnom i kratko propržiti.
5. Umutiti goveđu juhu i mlijeko pa sipati u dinstano meso s povrćem i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
6. Pred kraj dodati senf, peršin i začine po ukusu.
7. Posebno pripremiti pogačice. U posudu sipati 125 g brašna, dodati prašak za pecivo, mlijeko, omekšao margarin, parmezan i malo soli pa dobro izmješati. Postupno dodavati preostalo brašno uz neprestano miješanje dok se ne dobije
glatko tijesto. Pred kraj mješenja dodati sjeckanu slaninu kako bi se dobila ujednačena smjesa.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati pripremljenu smjesu od puretine i povrća.
9. Tijesto istanjiti oklagijom te pomoću modle u obliku zvjezdice izvaditi željene oblike. Zvjezdice poslagati preko smjese. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 º C dok pogačice ne porumene.

Izvor: Dobra hrana