Puretina u umaku od hrena

by | 6 Septembra, 2013

Curetina U Umaku Od Rena

Sastojci:

  • 800 g purećeg bijelog mesa
  • 4 lista praške šunke
  • 200 g gljiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g maslaca
  • 1 l pureće juhe
  • 2 jaja
  • 1/2 veze peršuna
  • sol, papar

Za umak:

  • 150 g ribanog hrena
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 dl bijelog vina
  • sok od 1/2 limuna
  • 1/2 veze peršuna
  • začin C, papar

Za dressing:

  • 500 g krompira
  • 100 g maslaca
  • 2 žumanca
  • začin C, sol

Priprema:

1. Pureće grudi narezati na 4 šnicle te svaku istanjiti tučkom za meso i začiniti po ukusu. Gljive, luk i peršun sitno isjeckati.
2. U teflonskoj tavi na maslacu propržiti gljive i luk, začiniti ih po ukusu i ostaviti da se ohlade. U ohlađenu smjesu umutiti jaja i peršun.
3. Na istanjene pureće šnicle staviti po list praške šunke, zatim premazati pripremljenim nadjevom od šampinjona, urolati i zaviti u foliju.
4. Rolanu puretinu u foliji kuhati u juhi 30 minuta.

Umak:

1. Hren prodinstati na maslacu pa sipati vino i dinstati dok tekućina napola ne uvri. Zatim dodati kiselu pavlaku, sok od limuna i začiniti po ukusu.

Dressing:

1. Krompir obariti u slanoj vodi, ispasirati ga, sjediniti sa maslacem i žumancima, te začiniti po ukusu.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje a pripremljenu smjesu od krompira sipati u dresing vrećicu.
3. Pomoću dresing vrećice istiskivati gomilice na papir za pečenje, dok se ne potroši sav nadjev od krompira, pa ih peći u pećnici dok ne porumene.

Završni postupak:

Kuhane pureće šnicle osloboditi od folije te ih poslagati na tacnu za služenje, preliti umakom od hrena i služiti uz korpice od krompira.

Izvor: Dobra hrana