Rolovana ćuretina u mlijeku

by | 25 Januara, 2013

Sastojci:

  • 1 kg ćurećeg bijelog mesa u komadu
  • 150 g tankih listova šunke
  • 500 g gotovih njoka
  • 8 dl mlijeka
  • 2 dl neutralne pavlake
  • 1 kašika gustina
  • 300 g šampinjona
  • mješavina začina, kari

Način pripreme:

1. Ćureće bijelo meso zarezati po sredini, a zatim pažljivo otvoriti i svaki kraj još jednom zasjeći kako bi se dobila pravougaona šnicla.
2. Šniclu preko najlon kese istanjiti tučkom za meso, začiniti po ukusu i posuti sa malo karija.
3. Istanjenu šniclu prekriti listovima šunke pa urolovati i uvezati kuhinjskim koncem.
4. U odgovarajućoj dubljoj šerpi otopiti puter i ulje. Potom dodati rolovanu piletinu i propržiti na visokoj temperature sa svih strana da porumeni. Smanjiti temperature i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje mlijeka po potrebi.
5. Kada je ćuretina napola dinstana, dodati neutralnu pavlaku i šampinjone isječene na četvrtine pa dinstati dok meso ne omekša.
6. Pred kraj dodati razmućen gustin sa malo vode, začine po ukusu i kuhati dok se ne dobije željena gustina.
7. Njoke obariti u slanoj void sa nekoliko kapi ulja, a zatim ih procijediti od suvišne tečnostii poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: Dobra hrana