Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
– 1 kg ćurećeg bijelog mesa u komadu
– 150 g tankih listova šunke
– 500 g gotovih njoka
– 8 dl mlijeka
– 2 dl neutralne pavlake
– 1 kašika gustina
– 300 g šampinjona
– mješavina začina, curry
Priprema:
1. Ćureće bijelo meso zarezati po sredini, a zatim pažljivo otvoriti i svaki kraj još jednom zasjeći kako bi se dobila pravougaona šnicla.
2. Šniclu preko najlon kese istanjiti tučkom za meso, začiniti po ukusu i posuti sa malo curryja.
3. Istanjenu šniclu prekriti listovima šunke pa urolovati i uvezati kuhinjskim koncem.
4. U odgovarajućoj dubljoj šerpi otopiti puter i ulje. Potom dodati rolovanu ćuretinu i propržiti na visokoj temperaturi sa svih strana da porumeni. Smanjiti temperaturu i nastaviti s dinstanjem uz povremeno dolivanje mlijeka po potrebi.
5. Kada je ćuretina napola dinstana, dodati neutralnu pavlaku i šampinjone isječene na četvrtine pa dinstati dok meso ne omekša.
6. Pred kraj dodati razmućen gustin sa malo vode, začine po ukusu i kuhati dok se ne dobije željena gustina.
7. Njoke obariti u slanoj vodi s nekoliko kapi ulja, a zatim ih procijediti od suvišne tečnosti i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.
Izvor: Pošalji recept