Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
Za tijesto:
300 g brašna
15 g kvasca
15 dl mlijeka
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 jaje
Za fil:
400 g junećeg mljevenog mesa
200 g šampinjona
2 glavice crvenog luka
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica suhog biljnog začina
250 g miješanog povrća (krompir, mrkva, tikvica, plavi patlidžan, cherryparadajz)
150 g rendanog sira
1 jaje (za premazivanje)
ulje po potrebi
susam
Priprema:
1. Izdrobiti kvasac u malo mlijeka sa šećerom pa ga ostaviti da nadođe.
2. U dublju posudu sipati polovinu brašna. Dodati so, jaje, ostatak mlijeka i nadošao kvasac.
3. Uz postepeno dodavanje preostalog brašna umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga da se udvostruči.
4. Nakon toga tijesto razvući na veličinu okruglog pleha. Premazati ga uljem i staviti u pleh.
5. Po sredini zasjeći na osam dijelova, ali ne do kraja.
6. Za fil sitno isjeckati crveni luk, pa ga ispržiti na malo ulja. Dodati mljeveno meso i dinstati dok ne omekša.
7. Zatim dodati isječene šampinjone. Posoliti i pobiberiti, te posuti suhim biljnim začinom.
8. Dinstati poklopljeno oko 10 minuta, a zatim fil nanijeti po tijestu gde nije zasječeno.
9. Zasječene krajeve presaviti preko fila od sredine ka plehu, premazati jajetom i posuti susamom, a na dijelove s mesom posuti sir.
10. Povrće (osim paradajza) isjeći na kolutove, te propržiti na malo ulja, a zatim sipati u sredinu, na dio pleha koji je prazan.
11. Odozgo staviti i cherry paradajz, te peći na 250°C dok ne porumeni.
Izvor: Pošalji recept