Kasulet od pasulja

by | 16 Decembra, 2013

kasulet

Sastojci:

  • 500 g pasulja tetovca
  • 350 g čeri paradajza
  • 300 g fileta dimljene riječne ribe
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 kašika mljevene paprike
  • 2 lovorova lista
  • 2 kašike sjeckanog lista celera
  • 3 češnja bijelog luka
  • 2 kašike paradajz pirea
  • ulje
  • biber
  • mješavina začina

Priprema:

1. Pasulj potopiti u vodu i preko noći ostaviti da nabubri.
2. Crni luk isjeći na kockice, čeri paradajz na polovine, a bijeli luk što sitnije isjeckati. Dimljenu ribu isjeći na krupnije kocke 3×3 cm.
3. U lonac staviti nabubreli pasulj, polovinu crnog i bijelog luka, te naliti vodom da ogrezne i kuhati dok pasulj ne omekša.
4. Zatim pasulj ocijediti, a tečnost od kuhanja sačuvati.
5. Posebno na malo ulja propržiti preostali crni i bijeli luk, skloniti sa ringle pa dodati mljevenu papriku i promiješati.
6. Zapršku od paprike sjediniti s procijeđenim pasuljem, dodati dimljenu ribu, sjeckani list celera, lovorov list, paradajz pire i začine po ukusu te polako promiješati.
7. Zemljanu posudu nauljiti i u nju sipati polovinu smjese od pasulja, rasporediti polovinu sjeckanog čeri paradajza i prekriti preostalim pasuljom.
8. Odgore utisnuti preostali čeri paradajz i naliti ostavljenom supom od pasulja da ogrezne. Peći u zagrijanoj rerni na 200 *C dok pasulj potpuno ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept