Kremasta palenta s prženim gljivama

by | 17 Marta, 2017

Foto: Pošalji recept
StockFood

Sastojci:

200 g palente
700 ml vode
3 čena bijelog luka
200 g šampinjona
so, biber
peršunov list
ulje

Priprema:

1. Šampinjone očistiti i isjeći na tanke listiće. Bijeli luk očistiti i isjeckati.
2. Zatim, na dobro ugrijanom ulju propržiti gljive, toliko da suvišna tečnost ispari i da dobiju tamnosmeđu boju. Pred kraj dodati sitno sjeckan bijeli luk i začiniti prema ukusu, promiješati i kratko propržiti.
3. U dublju posudu sipati vodu i ostaviti da proključa.
4. Dodati so i ulje, pa kada drugi put provri postepeno dodavati palentu, uz neprestano miješanje i kuhati oko petnaest minuta, na umjerenoj temperaturi, dok se ne zgusne toliko ali da bude svilenkaste strukture (po potrebi, u kuhanu palentu može se dodati puter).
5. Kuhanu palentu servirati u tanjir, dodati pržene gljive i ukrasiti sjeckanim peršunom i dodatno preliti maslinovim uljem.

IZVOR: POŠALJI RECEPT