Kupus na bugarski način

by | 19 Februara, 2018

Sastojci:

1 manja glavica kupusa
2 glavice crvenog luka
2 čena bijelog luka
500 g mljevene junetine
400 ml jogurta
3 jajeta
2 mrkve
150 g kačkavalja
biber
mješavina začina
ulje

Priprema:

1. Crveni luk i mrkvu očistite i narežite na kockice, bijeli luk ispasirajte.
2. U većoj šerpi zagrijte ulje, pa dodajte crveni i bijeli luk te kratko propržite.
3. Ubacite mljeveno meso i mrkvu pa nastavite s prženjem, neprekidno miješajući kuhačom, dok meso ne promijeni boju.
4. Manju glavicu kupusa očistite od korijena i spoljnih listova pa izrendajte. Ubacite u šerpu i nastavite da dinstate u soku koji je povrće pustilo dok kupus ne omekša.
5. Dodajte so, biber i začine po ukusu.
6. Vatrostalnu posudu nauljite i preručite u nju dinstano meso s kupusom. Prelijte smjesom od jaja i jogurta i pospite rendanim kačkavaljem.
7. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C dok korica ne porumeni.

Savjet: Ako meso i kupus tokom prženja počnu da se lijepe za dno šerpe, dolijte malo vode.