Lazanje by 24Kitchen

by | 9 Januara, 2013

Sastojci:

  • Glavica cnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • mrkva
  • 5 korena celera
  • 5 kašika ulja
  • 30ml suhog bijelog vina
  • 500 g mješanog mljevenog mesa
  • 3 kašikice paradajz pirea
  • 700 g paradajz sosa
  • 150 g oljuštenog paradajza
  • 4 lista bosiljka
  • Indijski oraščić
  • So i biber
  • 250 g lazanja
  • 3 kašike rendanog parmezana

Za bešamel sos:

  • 50 g margarina
  • 60 g brašna
  • 600 ml mlijeka
  • So i biber

Način pripreme:

1. Za bešamel sos u šerpi istopite margarin. Dodajte brašno i mješajte na tihoj vatri dok se ne isprži. Nakon toga prelijte hladnim mlijekom i mješajte dok smjesa ne postane glatka.
2. Sitno isjeckajte, ručno ili u blenderu, crni i bijeli luk, polovinu mrkve i celera. Stavite ih u šerpu sa uljem i zapržite. Dodajte mljeveno meso i lako ga propržite. Sipajte vino. Drugu polovinu mrkve isjecite na krupne komade i dodajte ih. Smjesu ostavite da prokrčka minut i dodajte paradajz pire. Promiješajte i dodajte oljušten paradajz. Zatim paradajz sos. Dajte ukus solju, biberom i indijskim oraščićem, ubacite listiće bosiljka. Sos ostavite nekoliko minuta da prokrčka.
3. Dno pravougaone vatrostalne činije premažite paradajz sosom. Prelijte ga listovima lazanje, vodeći računa da cijela površina bude prekrivena. Zatim odozgo premažite bešamel sosom, zatim slojem paradajz sosa. Ponovo poređajte listove lazanje. Nakon drugog reda, možete posuti parmezan nastavljajući ređanje. Posljednji sloj treba da bude bešamel sos. Pecite lazanju 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
4. Isječenu lazanju na kvadrate servirajte toplu.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen