Lazanje s tikvicama

by | 20 Augusta, 2018

Ukoliko želite zdraviji obrok, a  ipak želite da ugodite svojim ukućanima koji obožavaju tjestenine, isprobajte fenomenalni recept za lagane lazanje sa povrćem. Zdravija, a podjednako ukusna opcija, idealna je za ručak koji će se dopasti svima.

Sastojci:

  • 4 tikvice sječene po dužini
  • 600g špinata
  • 400g paradajz sosa
  • 1 crni luk, sitno isjeckan
  • 4 čehna bijelog luka
  • 2dl maslinovog ulja
  • 20g bosiljka, sjeckanog
  • 150g kačkavalja
  • 1 jaje
  • 50g parmezana
  • Kašika sitnog peršuna
  • Prstohvat soli i bibera

Priprema: Zagrijte rernu na 190°C. Na vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i dinstajte ga 4-5 minuta dok ne porumeni. Dodajte bijeli luk i pržite na laganoj vatri. Dodajte sok od paradajza, so, biber i kuhajte oko 20-ak minuta, povremeno miješajući. Pomjerite s vatre, dodajte bosiljak i špinat, te sve dobro izmiješajte. Na pleh za pečenje rasporedite komade tikvica i pecite ih 7-8 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite ih da se hlade nekoliko minuta. U posudi izmiješajte kačkavalj, parmezan i jaja. U pleh za pečenje stavite sos, zatim poredajte tikvice i pospite sirom i ponavljajte dok imate sastojaka, a na vrh stavite narendani kačkavalj. Pecite 30 minuta, izvadite da se kratko ohladi, pospite peršunom i poslužite.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock