Lignje na kineski način

by | 8 Septembra, 2013

lignje-na-kineski-nacin

Sastojci:

  • 600 g očišćenih lignji
  • 2 mrkve
  • 1 tikvica
  • 400 g gljiva
  • 2 žliced pirea od rajčica
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 dl soja umaka
  • 200 g riže
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica gustina
  • šafran
  • mješavina začina, sol, papar

Priprema:

1. Lignje uzdužno presjeći i narezati na štapiće, gljive na listove, crni luk na rebarca, mrkve i tikvicu oguliti i izrezati, takođe, na štapiće, a bijeli luk isjeći što sitnije. Rižu kuhati u slanoj vodi, a zatim dodati malo šafrana te ga, kada se obari, dobro ocijediti od suvišne tekućine.
2. Na maslinovom ulju propržiti mrkvu, crni i bijeli luk, pa dodati lignje i dinstati uz povremeno doljevanje vode.
3. Kada lignje smjekšaju, dodati tikvice, gljive, soja umak i pire od rajčica, začiniti po ukusu, te dinstati dok povrće ne bude meko a suvišna tekućina ne ispari. Jelo pred kraj dinstanja posuti gustinom, dobro izmješati i kuhati još 3 minuta.
4. Gotovo jelo poslužiti uz barenu rižu.

Izvor: Dobra hrana