Lignje punjene puretinom

by | 1 Septembra, 2013

lignje

Sastojci:

  • 600 g očišćenih krupnijih liganja
  • 200 g purećeg bijelog mesa
  • 100 g mozzarelle
  • 1 glavica luka
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 dl soka od rajčica
  • 2 dl juneće juhe
  • 1/2 veze peršuna
  • 1 dl maslinova ulja
  • 250 g kukuruznog griza
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Krakove liganja sitno isjeckati, a tijelo ostaviti u komadu. Mozzarellu narezati na kocke, a luk i peršun što sitnije isjeckati. Puretinu samljeti u mašini za mljevenje mesa.
2. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati krake liganja i mljeveno meso, te dinstati uz povremeno doljevanje vode dok svi sastojci ne smjekšaju. Jelo skloniti sa ringle, dodati mozzarellu i začine po ukusu.
3. Pripremljenim nadjevom puniti lignje, pa ih zatvarati čačkalicama.
4. Punjene lignje propržiti na ostatku maslinova ulja, sipati bijelo vino, sok od rajčica i juhu, dodati peršun i začine po ukusu i kuhati na umjerenoj temperaturi 25 minuta.
5. Kukuruzni griz pripremiti prema uputstvu sa vrećice, te ga odmah usuti u tepsiju i ostaviti da se ohladi. Zatim odgovarajućim modlama vaditi željene oblike i služiti kao prilog uz punjene lignje.

Izvor: Dobra hrana