Lignje punjene račićima

by | 7 Februara, 2013

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih lignji
  • 4 čena bijelog luka
  • 30 g parmezana
  • 300 g očišćenih račića
  • 2 dl bijelog vina
  • 80 g riže
  • 3 kašike prezli
  • 4 dl soka od paradajza
  • 2 dl juhe od povrća
  • 1 dl maslinovog ulja
  • bosiljak, mješavina začina

Način pripreme:

1. Bijeli luk i krakove lignji sitno iseckati.
2. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati krakove lignji i račiće, te i njih kratko propržiti. Zaliti sa 1 dl bijelog vina i dinstati na umjerenoj temperaturi dok suvišna tekućina ne uvri. Potom skloniti sa vatre pa dodati prezle, parmezan, rižu i začine po ukusu.
3. Pripremljenom smjesom napuniti lignje i zatvoriti ih čačkalicama.
4. Na malo maslinovog ulja kratko propržiti lignje a potom ih izvaditi iz masnoće.
5. Posebno sjediniti sok od paradajza, bijelo vino, juhu od povrća i preostalo maslinovo ulje. Dodati bosiljak, začine po ukusu i preostali fil od punjenja i promiješati.
6. Pripremljenu mješavinu presuti u vatrostalnu posudu, utisnuti punjene lignje da ogreznu i peći u zagrijanoj pećnici na 200 º C 40 min.

Izvor: Dobra hrana