Losos s aromatičnim povrćem

by | 22 Augusta, 2019

Sastojci (4 porcije):

400 g fileta lososa s kožom
0,5 brokule
1 prasa
1 manja tikvica
1 mrkva
150 ml bijelog vina
2 čena bijelog luka
1 paradajz
maslinovo ulje
peršun, bosiljak, so, biber
tartar sos

Priprema:

Filete lososa začinite solju i biberom pa zapecite na maslinovom ulju (2 kašike) s obje strane 2-4 minute. Stavite sa strane.

U istoj tavi dinstajte prasu nasječenu na kolutiće. Kada malo omekša dodajte kolutiće mrkve, tikvicu, cvjetove brokule i usitnjen bijeli luk. Dobro promiješajte te nakon jedne minute dolijte vino. Dinstajte dok vino ne ishlapi pa dodajte 2 dl tople vode. Kuhajte uz povremeno miješanje.

Ako povrće ne omekša nakon što voda ishlapi, dolijte još malo pa ponovite radnju dok povrće ne bude gotovo. Na kraju dodajte so, biber, usitnjen paradajz, peršun, bosiljak i malo maslinovog ulja.

Poslužite po želji s tartar sosom.

Izvor: kaufland.hr