Losos u umaku od meda i limuna

by | 8 Augusta, 2019

Riba bi na vašoj trpezi trebalo da se nađe barem jednom nedjeljno, jer je dobar izvor proteina, a bogata je i zdravim omega 3 uljima. Donosimo vam recept za ukusnu slatko – kiselu kombinaciju: losos  pečen u marinadi od limuna i meda.

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 120 g filea lososa
  • 150 g meda
  • 4 kašike soja sosa
  • 2 kašike limunovog soka
  • Kašika aleve paprike
  • 3 čehna bijelog luka
  • 1 limun isječen na kriške
  • So i biber po želji

Priprema: Pomiješajte med, soja sos,  limunov sok i alevu papriku. U tiganj sipajte dvije kašike maslinovog ulja i dobro zagrijte. File lososa začinite solju i biberom i pecite ga oko 6 minuta. Dodajte preostalo ulje, okrenite file i pecite ga još 6 minuta. Izvadite file iz tiganja. Stavite bijeli luk da se dinsta, a zatim mu dodajte smjesu od meda i limuna, i ostavite da se sve zajedno krčka na laganoj temperaturi. Zatim vratite losos u tiganj, da se 15-ak minuta krčka u sosu od meda. Servirajte ribu na tanjir i dekorišite je kriškama limuna. Kao prilog možete poslužiti rižu ili špinat.

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock