
Za zdrav početak dana: Zobena kaša koju će zavoljeti i vaši najmlađi
Jamie Oliver je u jedan recept uspio ugurati sve što je potrebno za kvalitetan i zasitan doručak. Uz banane i tostirane bademe, ubacio je i mak, ci...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
– 200 g urmi
– 100 g zobenih pahuljica
– 50 g lješnika
– 50 g badema
– 50 g oraha
– 30 g kandiranih brusnica
– prstohvat soli
– 1-2 supene kašike vode
Priprema:
1. Urme naliti vodom toliko da budu potpuno prekrivene i ostaviti desetak minuta da malo popuste, pa ukloniti kožicu.
2. U blenderu samljeti urme, dodati so i malo vode, kako bi postigli željenu teksturu. Zatim dodati lješnike, bademe, orahe i brusnice, pa još malo usitniti. Tako pripremljenoj smjesi dodati zobene pahuljice i sve dobro sjediniti.
3. Smjesu rasporediti na oval ili plitki pleh obložen folijom i dobro izravnati i utisnuti, kako bi se smjesa ispresala. Prekriti folijom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi i stegne (preko noći).
4. Ukloniti foliju, izrezati šnite željenih dimenzija ili izlomiti na krupnije komade i čuvati hermetički zatvoreno u frižideru.
IZVOR: POŠALJI RECEPT