Marinirana rebarca

by | 28 Oktobra, 2013

rebarca

Sastojci:

  • 1,2 kg junećih rebaraca
  • 2 kašike senfa
  • 2 kašičice žutog šećera
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 kašika džema od šljiva
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 dl soka od paradajza
  • mješavina začina
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 600 g krompira
  • 30 g margarina
  • 1 dl mlijeka
  • ulje

Priprema:

1. Bijeli luk očistiti i ispasirati.
2. Sjediniti senf, žuti šećer, pasirani bijeli luk, 0,5 dl ulja, soja sos, mljevenu papriku i začine po ukusu pa dobro izmiješati.
3. Dobijenom smjesom preliti juneća rebarca te ih dobro promiješati i ostaviti u frižideru da miruju najmanje 4 sata.
4. Potom rebarca propržiti na ulju sa svih strana. Kada rebarca porumene, dodati sok od paradajza, džem od šljiva i malo vode pa nastaviti s dinstanjem na umjerenoj temperaturi. Tokom dinstanja dolijevati vodu po potrebi dok meso ne omekša.
5. Krompir oguliti i isjeći na kockice, a zatim ga obariti u slanoj vodi. Ispasirati ga te dodati margarin, mlijeko i začine po ukusu te dobro izmiješati. Pire krompir poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept