Marinirani bataci

by | 7 Decembra, 2013

Clipboard03

Sastojci:

  • 6 većih pilećih bataka
  • 1/2 limuna
  • 200 g majoneza
  • 2 kašike senfa
  • 2 češnja bijelog luka
  • prstohvat majčine dušice
  • 600 g krompira
  • mješavina začina

Priprema:
1. Bijeli luk očistiti i ispasirati, a sok od limuna iscijediti.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti majonez, senf i sok od limuna pa dodati bijeli luk, majčinu dušicu i začine po ukusu i promiješati.
3. Batake zarezati na više mjesta, a zatim ih preliti pripremljenom marinadom i ostaviti u frižideru da odstoje najmanje 120 min.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje a zatim u nju poslagati marinirane batake i pokriti ih folijom. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC oko 30 min. a potom skloniti foliju i nastaviti s pečenjem dok ne porumene.
5. Krompir oguliti i isjeći na štapiće, a potom ga propržiti na vrelom ulju i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: Dobra hrana