Marokanska čorba od sočiva

by | 22 Aprila, 2020

Sastojci:

1 šolja (250 ml) sočiva
1 šolja (250 ml) gustog soka od paradajza
1 l vode
1 glavica crvenog luka
1 manja mrkva
1 kašičica šećera
prstohvat bibera
prstohvat cimeta
1/4 kašičice kurkume
1/4 kašičice kumina
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
Za posluživanje:
1 kašika isjeckanog peršuna
za prelivanje gusti jogurt 3.2-10% mm

Priprema:

Navedene mjere su za dvije porcije.

Očistiti jednu šolju sočiva od kamenčića i loših zrna, pa ga dobro oprati i ocijediti. Ako imamo vremena možemo ga ostaviti u čistoj hladnoj vodi pola sata, da bi zrna malo nabubrila i sočivo se brže skuhalo, mada se i bez natapanja lako kuha. U šerpi u kojoj ćemo kuvati sočivo zagrijati na tihoj vatri maslinovo ulje, pa propržiti sitno isjeckanu glavicu crvenog luka i mrkvu isjeckanu na što sitnije kockice.

Dodati oceđeno sočivo i jednu šolju gustog soka od paradajza. Začiniti biberom, cimetom, šećerom, kurkumom i kuminom. Dodati litar tople vode, poklopiti i ostaviti da kuha sat-sat i po vremena na vrlo tihoj vatri. U toku kuhanja promiješati nekoliko puta uz proveru količine tečnosti, jer će sočivo da nabubri i da pokupi vodu. Dolivati po malo tople vode i održavati nivo tek toliko da sočivo bude pokriveno.

Kada sočivo bude skuhano posoliti ga, dodati isjeckan peršun i “popraviti” ukus ako je potrebno, dodajući još začina. Skloniti s vatre i ostaviti da se malo prohladi. Izmiksati čorbu štapnim mikserom ili pomoću blendera, a konačno može i starom dobrom pasirkom, što je i najbolje jer će u kašastoj čorbi ostati vidljiva cela zrna sočiva. Ako je potrebno, razrijediti čorbu dodavanjem malo tople vode.

Čorbu možemo ostaviti u formi variva, bez pasiranja, kao što je u ovom receptu. Poslužiti toplu čorbu uz gusti jogurt. Grčki tip jogurta je dobar izbor.

Izvor: recepti.zena.blic.rs