Mediteranska tjestenina

by | 14 Juna, 2013

Sastojci:

  • 500 g spiralne tjestenine
  • 50 g parmezana
  • 1 plavi patlidžan
  • 1 mrkva
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 400 g pelata paradajza
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 50 g crnih maslina bez koštica
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • origano
  • mješavina začina
  • biber

Priprema:

1. Spiralnu tjesteninu obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi maslinovog ulja, pa je ocijediti.
2. Crni i bijeli luk što sitnije isjeckati, plavi patlidžan oguliti i isjeći na kockice, a crne masline na kolutove. Mrkvu izrendati na krupno rende, a pelat paradajza izmiksati.
3. Na malo maslinovog ulja propržiti mrkvu, crni i bijeli luk, a zatim dodati plavi patlidžan te i njega kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolijvanje vode po potrebi.
4. Kada je povrće napola dinstano, dodati pelat paradajza, masline, šećer i začine po ukusu. Kuhati na umjerenoj temperature dok svi sastojci ne omekšaju i dobije se fina kremasta smjesa.
5. Pred kraj kuhanja umiješati parmesan i origano.
6. Obarenu tjesteninu preliti pripremljenim umakom i polako promiješati.

Izvor: Dobra hrana