
Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
20 g đumbira
12 čenova bijelog luka
400 g mljevene junetine
3 kašike prezli
1 jaje
po ½ kašičice kima i korijandra u prahu
1 kašičica čilija u prahu
2 crvene paprike
po 1 narandžasta i žuta paprika
100 g mini paradajza
1 crveni luk
3 kašike ulja
1 kašika svijetlog soja sosa
2 kašike čili umaka
1 kašika meda
100 ml povrtnog bujona
sol, biber
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Ogulite đumbir i bijeli luk pa ih nasijecite na sitne kockice.
Izmiješajte mljeveno meso, đumbir, pola bijelog luka, prezle, jaje i začine. Oblikujte 16 okruglica pa ih poslažite na pleh obložen masnim papirom.Pecite ih 15 min na drugoj rešetki odozgo.
Očistite paprike te ih uzduž nasijecite na deblje rezance. Paradajz operite i prepolovite ili nasijecite na četvrtine.
Ogulite luk, nasijecite ga na kriške i popržite, kao i papriku, na vrućem ulju. Umiješajte preostali bijeli luk pa još malo pržite uz povremeno miješanje. Začinite solju, biberom, sojinim i čili sosom te medom. Umiješajte bujon i paradajz pa polupoklopljeno kuhajte pet minuta.
Poslažite mesne okruglice na dinstano povrće te poslužite.
Izvor: kuhaj.story.rs Foto: Thinkstock