Musaka od karfiola i brokula

by | 26 Jula, 2013

Musaka-od-karfiola-i-brokolija

Sastojci:

  • 1 glavica brokula srednje veličine
  • 1 glavica karfiola srednje veličine
  • 1 glavica luka
  • 500 g mješanog mljevenog mesa
  • 2 mrkve
  • 2 krompira srednje veličine
  • 1/2 veze peršuna
  • 4 jajeta
  • 1 dl pavlake
  • 3 dl mlijeka
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Karfiol i brokule obariti u slanoj vodi, te iskidati na cvjetove. Krompir oguliti i izrendati na krupno rende, luk i peršun sitno isjeckati, a oguljenu mrkvu isjeći na kockice.
2. Na malo ulja propržiti luk i mrkvu, te dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolijevanje vode po potrebi. U dinstano meso dodati peršun, promiješati i začiniti po ukusu.
3. Vatrostalnu posudu nauljiti, te dno prekriti rendanim krompirom, a preko krompira nanijeti sloj barenih brokula. Zatim rasporediti fil od mljevenog mesa, pa poslagati red obarenog karfiola.
4. Posebno umutiti pavlaku, jaja i mlijeko, začiniti po ukusu te preliti preko pripremljene musake. Musaku peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana