Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Natur šnicla je ukusna, mekana i topi se u ustima i kad je samo u svom sosu, ali i uz razne druge soseve. Kako bi od jednog ovako običnog i jednostavnog recepta napravili i dobili odlično i bogato jelo potrebno je samo da koristite kvalitetne sastojke kao što su npr. teletina i vrganji ili tamni šampinjoni. Sama priprema jela je vrlo jednostavna. Ne gubite puno vremena, a cijela porodica će uživati.
500 g šnicli od teletine (možete koristiti i pureće ili neke druge šnicle),
2-3 kašike putera,
2 kašike suhih vrganja ili carskih šampinjona,
2-3 kašike brašna,
2 dl bijelog vina,
1-2 čehna bijelog luka,
1 dl kisele pavlake (ili pavlake za kuhanje),
so i biber
Suhe vrganje prelijte sa otprilike 1 dl vrele vode i ostavite ih barem desetak minuta da se rehidriraju. Za to vrijeme pripremite meso. Ukoliko koristite carske šampinjone, one braon boje, njih isijecite na listiće i propržite na malo crvenog luka. Šnicle istanjite čekićem za meso, posolite ih, pobiberite i uvaljajte u brašno. U zavisnosti od toga koliko imate šnicli može vam biti potrebno manje ili više brašna, tako da one 2-3 kašike navedene u sastojcima smatrate orijentacionim.
U dubljem tiganju (neljepljivom, u kojem možete peći i bez masnoće) na puteru, na srednjoj temperaturi, ispržite šnicle sa obje strane da porumene (4-5 minuta otprilike). Dodajte isjeckani bijeli luk, rehidrirane vrganje zajedno sa vodom u kojoj su stajali ili već pripremljene carske šampinjone. Kuhajte na slabijoj temperaturi par minuta da sos provri. Na kraju dodajte i kiselu pavlaku, promiješajte i poslužite s prilogom po želji (riža, povrće, pekarski ili pire krompir). Uživajte u bogatom okusu.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Guliver/Getty Images