![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/mafini-hrana-jelo-Getty-600x470.jpg)
Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
Glavica kiselog kupusa
350 g mljevene junetine
150 g mljevene svinjetine
40 g ječmene kaše
80 g masti
80 g suhe slanine
100 g suhog mesa
2 kašike paradajz-pirea
kašika brašna
kašičica mješavine začina
so
biber
Priprema:
Odvojte listove od glavice kupusa. Operite ih, odrežite deblji dio, a veće presijecite na pola. Dio kupusa narežite na rezance, a suho meso i slaninu na ploške. Očistite i operite ječmenu kašu.
Na masti popržite slaninu i dodajte mljevenom mesu. Umiješajte povrtnu mješavinu začina te ocijeđenu ječmenu kašu. Posolite, pobiberite i promiješajte.
Na svaki list kupusa stavljajte dio nadjeva i savijajte sarme. Na dno dublje zdjele stavite još malo masti i sitno sječen kupus, gore poslažite sarme, a u sredinu stavite suho meso.
U litri vode pomiješajte pasirani paradajz, dodajte malo soli i bibera, pa tekućinom prelijte sarme. Kuhajte poklopljeno oko dva sata na laganoj vatri. Po potrebi dolijte još malo vode i tokom kuhanja povremeno protresite posudu.
Pred kraj umiješajte brašno razmućeno u malo vode.
FOTO: guliver/thinkstock
IZVOR: 24sata.hr