
Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
2 crvena luka
3 čena bijelog luka
1 jaje
2 kašike prezle
3 kašike mlijeka
1 tikvica
1 patlidžan
2 paradajza
4-5 cherry paradajza
so i biber, po ukusu
Preliv
3 jaja
2 kašike kisele pavlake
100 g trapista
so i biber, po ukusu
malo svježeg kvasca
Priprema:
Pripremiti mesnu smjesu, tako što nasjeckamo crveni i bijeli luk, pomešamo sa mesom, prezlom, jajetom, mlijekom i začinima. Pleh nauljite i utisnete je, praveći prstima udubljenja u koja ćete stavljati ružice od povrća.
Tikvice i patlidžan isecite na trake, a paradajz na kriške. Posolite, prvo položite trakicu tikvice, preko patlidžan i 2-3 polukruga paradajza i smotate ružicu. Postavljate ih u udubljenja. Poredajte i cherry paradajz.
Za preliv umutite jaja sa pavlakom, dodajte rendan trapist i začinite po ukusu. Prelijte preko mesa, pazeći da ne prekrijete ružice. Rernu podgrijati na 200 stepeni, staviti sud za pećenje, pa smanjiti na 180 stepeni i peći oko 30-tak minuta da jelo fino porumeni.
Prijedlog za dekoraciju: Posuti sjeckanim vlascem.
Izvor: superrecepti.rs