Orada u vinu

by | 9 Augusta, 2016
Foto: Šerpe i lonci

Foto: Šerpe i lonci

Sastojci:
1,5 kg orade
1,5 kg krompira
200 ml bijelog vina
3 čena bijelog luka
150 ml maslinovog ulja
1 veza peršuna
1/2 kašičice sjeckanog ruzmarina
2 limuna
so, biber

Priprema:
1. Oradu očistiti, oprati i osušiti papirnim ubrusom.
2. Zasjeći kožicu ribe unakrsno kako bi posjekotine dobile izgled mreže. Posoliti i u proreze zabosti kriške limuna.
3. Krompir oguliti i isjeći na kolutove. Posoliti i preliti maslinovim uljem pa promiješati i preručiti u vatrostalnu posudu.
4. Preko krompira rasporediti ribu. Peći je u rerni zagrijanoj na 200° C 45 minuta.
5. Za to vrijeme sjediniti vino, sitno isjeckan peršun i bijeli luk. Dodati ruzmarin, sok od jednog limuna, te posoliti i pobiberiti prema ukusu.
6. Pred kraj pečenja, ribu preliti pripremljenom mješavinom, te vratiti u rernu dok ne porumeni.

IZVOR: ŠERPE I LONCI