Paradajz čorba s kelerabom

by | 14 Maja, 2013

Sastojci:

  • 1 veća keleraba
  • 2 mrkve
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 80 g celera
  • 60 g kupusa
  • 5 dl soka od paradajza
  • bosiljak
  • 3 kašike ulja
  • mješavina začina

Priprema:

1. Kelerabu, mrkvu i celer očistiti i izrendati na krupno rende.
2. Crni luk isjeći na kockice, kupus isjeći na rezance a bijeli luk što sitnije isjeckati.
3. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk a zatim dodati mrkvu i celer te i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je povrće napola dinstano, sipati sok od paradajza i istu količinu vode i kuhati dok ne proključa. Zatim dodati kelerabu i kupus i nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati bosiljak i začine po ukusu.

Izvor: Dobra hrana