Pasta “karbonara”

by | 1 Marta, 2020

Ako nemate mnogo vremena za spremanje ručka – gladni ukućani cupkaju za stolom dok čekaju obrok nakon što ste vi došli sa posla ili je napolju toliko lijep dan da ne želite da budete ni minut duže u kući, ovaj recept je idealan za vas.

 Sastojci:

1/2  pakovanja špageta
so
200 g suhog mesa

Sastojci za sos:

2 jajeta

malo maslinovog ulja
1 žumance
biber
rendani parmezan (može i iz kesice)

Priprema za dvije osobe: U ključalu vodu sipajte 10 grama soli i dodajte špagete. Nemojte da sipate ulje, samo povremeno promiješajte da se ne bi zalijepile.  U tiganj stavite maslinovo ulje, zatim dodajte isjeckano suho meso. U posudi umutite jaja, pa dodajte parmezan i malo bibera. Smanjite temperaturu u tiganju, a kada suho meso postane preprženo isključite, istresite na tanjir i sačekajte da se malo ohladi. Uzmite jedan ubrus i sa njim pokupite malo masnoće iz tiganja. Dodajte skuhane špagete u tiganj i dobro promiješajte. Nemojte da čekate da se skroz ohlade nego dodajte sos koji ste pripremili i opet dobro promiješajte, piše Still. Bitno je da ne bude mnogo vruće jer jaja ne treba da budu previše skuhana. Kada servirate izrendajte još malo parmezana i po želji dodajte malo origana.

Savjet: Za pravi doživljaj, ako želite da budu prave špagete karbonare potrudite se da nađete guanćale, odnosno italijansko suho meso koje se pravi od svinjske vilice ili obraza.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Guliver/Getty Images