Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Ako nemate mnogo vremena za spremanje ručka – gladni ukućani cupkaju za stolom dok čekaju obrok nakon što ste vi došli sa posla ili je napolju toliko lijep dan da ne želite da budete ni minut duže u kući, ovaj recept je idealan za vas.
Sastojci:
1/2 pakovanja špageta
so
200 g suhog mesa
Sastojci za sos:
2 jajeta
malo maslinovog ulja
1 žumance
biber
rendani parmezan (može i iz kesice)
Priprema za dvije osobe: U ključalu vodu sipajte 10 grama soli i dodajte špagete. Nemojte da sipate ulje, samo povremeno promiješajte da se ne bi zalijepile. U tiganj stavite maslinovo ulje, zatim dodajte isjeckano suho meso. U posudi umutite jaja, pa dodajte parmezan i malo bibera. Smanjite temperaturu u tiganju, a kada suho meso postane preprženo isključite, istresite na tanjir i sačekajte da se malo ohladi. Uzmite jedan ubrus i sa njim pokupite malo masnoće iz tiganja. Dodajte skuhane špagete u tiganj i dobro promiješajte. Nemojte da čekate da se skroz ohlade nego dodajte sos koji ste pripremili i opet dobro promiješajte, piše Still. Bitno je da ne bude mnogo vruće jer jaja ne treba da budu previše skuhana. Kada servirate izrendajte još malo parmezana i po želji dodajte malo origana.
Savjet: Za pravi doživljaj, ako želite da budu prave špagete karbonare potrudite se da nađete guanćale, odnosno italijansko suho meso koje se pravi od svinjske vilice ili obraza.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Guliver/Getty Images