Patlidžan na italijanski način

by | 24 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 2 plava patlidžana
  • 250 g feta sira
  • 150 g suhog vrata
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 300 g pelata paradajza
  • 1/2 praziluka
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 kašikica šećera
  • 40 g parmezana
  • origano, so

Priprema:

1. Patlidžan uzdužno isjeći na listove debljine 5 mm.

2. Listove patlidžana sa jedne strane unakrsno zasjeći kako bi se dobio izgled mreže. Zatim ih kratko prokuhati u slanoj vodi, a potom izvaditi i ostaviti da se ocijede.

3. Feta sir isjeći na listove.

4. Na polovinu svakog lista patlidžana staviti komad feta sira i kolut suhog vrata. Posuti origanom i preklopiti.

5. Praziluk i bijeli luk sitno isjeckati i propržiti na maslinovom ulju. Dodati mljeveni pelat paradajza i malo vode pa dinstati dok se ne dobije kašasti umak. Pred kraj dinstanja začiniti po ukusu.

6. Vatrostalnu posudu nauljitii u nju poslagati punjene patlidžane tako da se na krajevima preklapaju. Preliti ih pripremljenim umakom i posuti parmezanom. Staviti u zagrijanu rernu na 200 ºC da se zapeče.

Izvor: Dobra hrana