Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Umijesite tijesto za picu i ostavite ga oko 60 minuta da naraste (800 g brašna, 200 g griza, 550ml mlake vode, kašika soli, 4 kašike ulja, 2 kesice suhog kvasca). Tijesto razvucite u pravougaoni oblik pomoću oklagije. Od tijesta isjecite dugu tanku traku i njime podijelite picu na četiri dijela. Napravite i obod od tijesta sa svih strana pice.
2. Za dio s plodovima mora napravite podlogu od istucanog bijelog luka, ulja, vina i soli. Njome premažite tijesto. Preko stavite nekoliko školjki desetak skarida, listiće bosiljka, isječen svjež paradajz, narendajte malo limunove kore i poprskajte sokom od limuna i uljem.
3. Drugi dio premažite paradajz sosom (oko dvije kašike), poređajte komade salame i kolutiće svježe paprike. Pospite rukolom i izlomljenom mocarelom. Poprskajte uljem.
4. List blitve barite jedan minut, a njeno stablo tri minuta. Začinite ih u posudi solju, limunovim sokom i uljem. Tijesto premažite paradajz sosom, a preko rasporedite listove i izlomljena stabla blitve. Preko toga razbijte jedno jaje i stavite komadiće mocarele.
5. Za posljednji dio, premažite paradajz sos, a odozgo stavite tanko isječene lisitće tikvice, a odozgo poređajte dimljenu slaninu i tvrdi sir. Pospite i sasvim sitno isjeckanu ljutu papriku.
6. Picu možete peći u jako zagrijanoj rerni oko osam minuta.
(Džejmi Oliver: Džejmi kod kuće)
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchenul