Pileća vekna u sosu od pavlake

by | 2 Juna, 2013

Sastojci:

  • 700 g pilećeg bijelog mesa
  • 200 g feta sira
  • 2 parčeta hljeba
  • 2 dl mlijeka
  • 2 jajeta
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 dl neutralne pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika gustina
  • prstohvat karija
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Hljeb natopiti mlijekom, ocijediti ga i izdrobiti, a luk sitno isjeckati.
2. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mlevenje.
3. U dubljoj posudi sjediniti mljeveno meso, izdrobljen hljeb, luk, jaja, pa dobro izmješati i začiniti po ukusu. Na foliji razviti masu od mljevenog mesa da se dobije pravougaonik debljine 1 cm. Duž jednog kraja mesa rasporediti štapiće feta sira te urolovati. Krajeve mesa dobro slijepiti da sir ne iscuri tokom pečenja.
4. Tepsiju nauljiti i u nju staviti rolat od piletine. Premazati ga uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Potom rolat izvaditi iz masnoće i iseći na šnite.
5. Masnoću u kojoj se pekao rolat sipati u teflonski tiganj, razblažiti je sa malo vode, pa dodati pavlaku, gustin, senf i malo karija. Šnite pečenog rolata poslagati u tiganj i ostaviti da se prodinstaju u pripremljenom saftu.

Izvor: Dobra hrana