Svinjetina na kineski način
Sastojci:1 veći svinjski file 200 g riže 500 g zamrznute mješavine za kineska jela 50 g gustina 1,5 dl paradajz soka 0,5 dl soja sosa 2 k...
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji možete lako ponijeti i na posao, a podjednako je dobar i narednog dana. Ukoliko ne možete da odolite mliječnim proizvodima, ne ustručavajte se da u ovaj recept dodate sir. Rendani trapist, čedar ili svježa mocarela – izbor je na vama.
Sastojci:
2 kašike putera
3 kašike paradajz sosa
1/2 kašičice aleve paprike
1 crvena paprika isječena na sitne kockice
2 komada prase (sitno isjeckana)
2 šolje isjeckanog špinata
200 gr kuhane piletine isječene na kockice (najbolje je da koristite bijelo meso)
8 jaja
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
150 gr narendanog sira po izboru
Priprema: Zagrijte rernu. Premažite kalup za mafine ili koristite papirne korpice za jednokratnu upotrebu. Prodinstajte papriku i luk na puteru (na umjerenoj temperaturi) dok ne omekšaju (oko 5 minuta). Dodajte paradajz sos i pustite da proključa. Isključite ringlu, pa ubacite špinat i prethodno skuhanu piletinu. Promiješajte tako da se masa ujednači, pa je ravnomjerno rasporedite u pleh za mafine. U drugoj posudi umutite jaja sa solju, biberom i alevom paprikom, pa prelijte preko povrća i mesa. Pecite na umjerenoj temperaturi dvadesetak minuta, a pred sam kraj dodajte sir. Kada se jaja ispeku, a čačkalica ubačena u sredinu mafina bude čista, jelo je gotovo. Sačekajte da se pleh prohladi, pa izvadite mafine i uživajte u njihovom ukusu. Prijatno!
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images