Piletina s kuskusom

by | 30 Oktobra, 2013

piletina-sa-kuskusom

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • 250 g kuskusa
  • 1 paradajz
  • 1 paprika
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 100 g brusnica
  • 100 g pečenih badema
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • listići svježe nane
  • 2,5 dl vode, ulje

Za marinadu:

  • sok i rendana kora od 1/2 limuna
  • 1/2 kašičice kima
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice tucane ljute paprike
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • so, biber

Priprema:

1. Piletinu isjeći na trake dimenzije 5×1 cm, papriku, paradajz i crni luk na kockice, a bijeli luk ispasirati.
2. Sjediniti sastojke za marinadu (sok od limuna, kim, cimet, tucanu ljutu papriku, muskatni oraščić, so i biber). Piletinu preliti marinadom i ostaviti je da miruje u frižideru 60 min.
3. Posebno preliti kuskus vrelom vodom pa dodati brusnice, bademe i kašiku maslinovog ulja te posoliti i promiješati. Poklopiti i ostaviti da se hladi.
4. U posudi sjediniti paradajz, papriku i crni luk te preliti drugom kašikom maslinovog ulja i začiniti biberom.
5. Kada se kuskus ohladi, sjediniti ga s povrćem.
6. Na malo ulja u tiganju ispržiti mariniranu piletinu. Pred kraj dodati bijeli luk.
7. Na tanjiru servirati kuskus s povrćem, a preko njega staviti piletinu. Sve ukrasiti listićima nane.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept