Pita sa špinatom i prazilukom

by | 10 Novembra, 2013
pita-sa-spanacem-i-prazilukom-IMG_9198-copy
Sastojci:
  • 7 tankih kora za pitu
  • 500 g špinata
  • 300 g mladog sira
  • 2 manja praziluka
  • 4 jajeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1,5 dl ulja
  • 3 dl mlijeka
  • so

Priprema:

1. Špinat blanširati u slanoj vodi, a zatim ocijediti i isjeckati.
2. Praziluk očistiti, isjeći na kockice i pržiti na malo ulja dok ne omekša, a zatim ocijediti od suvišne masnoće.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti 3 jajeta, 2 dl mlijeka, ulje, prašak za pecivo i polovinu izgnječenog sira, pa dobro izmiješati.
4. Posebno sjediniti preostali sir, praziluk i špinat.
5. Dvije kore složiti jednu na drugu, premazati ih sa malo fila od jaja, preklopiti trećom korom i tako redom dok se ne potroše sve kore.
6. Preko posljednje kore rasporediti fil od špinata i urolovati.
7. Rolat isjeći na trouglove.
8. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati ukrug pripremljene trouglove da bi se dobio izgled cvijeta. Premazati ih mješavinom jajeta i preostalim mlijekom, staviti u zagrijanu rernu i peći na 200 stepeni C dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept