Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
350 g brašna
kaščica šećera
kašičica soli
5 g suhog kvasca
2 jaja
80 ml vode
60 ml mlijeka
80 g maslaca
pasirani paradajz
130 g šunke
180 g mozzarelle
origano
maslinovo ulje
kašičica bijelog luka u prahu
Priprema:
U posudu stavite brašno, šećer, so i suhi kvasac. Otopite maslac u mlijeku na laganoj vatri. Dolijte vodu i ohladite, dok tekuća mješavina ne postane mlaka. Dodajte i umućena jaja, pa pomiješajte sa suhim sastojcima, te umijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite dok se ne udvostruči.
Razvaljajte ga na pobrašnjenu površinu u pravougaonik 50×50 i isijecite na pet jednakih traka. Premažite sos paradajzom, dodajte rendanu mozzarellu i šunku, te pospite origanom.
Trake posložite jednu na drugu, pa presijecite na četiri jednaka dijela. Posložite ih okomito u kalup za hljeb obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite na toplom još 20 minuta.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C, oko 15 minuta. Izvadite i premažite površinu hljeba maslinovim uljem pomiješanim s bijelim lukom.
Vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Nakon što kruh odstoji 10 minuta, izvadite ga iz kalupa.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images