Pljeskavice od jabuka i čedar sira

by | 26 Aprila, 2018

Sastojci (za 4 pljeskavice):

2 jabuke isjeckane na kockice
1/2 šolje crvenog luka, isjeckanog
2 čena bijelog luka, izmrvljena
1 kašika sitno isjeckane ljute paprike
1 šolja (od 2 dl) kuhane riže
3 kašike mljevenih zobenih pahuljica
120 g čedar sira isječenog na kockice
1 kašika svježe majčine dušice, isjeckane
1/2 kašičice morske soli
1 šolja prezli
maslinovo ulje

Priprema:

1. Zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja i propržite na njoj crveni luk, pa dodajte bijeli luk i ljutu papriku.
2. Dodajte još ulja ako je potrebno i kratko propržite da se ukusi sjedine.
3. Ispasirajte u blenderu 1 šolju kuhane riže zajedno sa tri kašike zobenih pahuljica, da dobijete pastu.
4. U većoj činiji pomiješajte propžene sastojke, kašiku majčine dušice i 1/2 kašičice morske soli.
5. U pastu s rižom i zobenim pahuljicama dodajte čedar sira, promiješajte i na kraju dodajte jabuke i prezle, pa dodajte u činiju sa ostalim sastojcima.
6. Pravite pljeskavice i pecite na zagrijanom maslinovom ulju (1 kašika, po potrebi dodajte još ulja)

Foto: Thinkstock Izvor: Pošalji recept