Posna mućkalica

by | 20 Januara, 2017
Foto: posnajela.rs

Foto: posnajela.rs

Sastojci:

250 g tikvica
1 plavi patlidžan
400 g paradajza
2 glavice crvenog luka
crvena i žuta paprika
2 čena bijelog luka
po 3 grančice timijana i origana
po 2 grančice bosiljka i ruzmarina
3-4 kašike ulja
2 kašike paradajz pirea
100-150 ml povrtnog bujona
so i biber

Priprema:

1. Tikvice, patlidžan, paradajz i paprike operati i isjeći na manje komade.
2. Crveni i bijeli luk očistiti i sitno isjeckati.
3. Začinsko bilje operati, prosušiti i usitniti.
4. U tavi zagrijati ulje, dodati usitnjen crni luk, kockice paprike i propržiti oko pet minuta, uz stalno miješanje.
5. Zatim, dodati tikvice, patlidžan, paradajz i bijeli luk.
6. Umiješati paradajz pire i začinsko bilje, posoliti i pobiberiti, promiješati i kratko prodinstati.
7. Sipati bujon i dinstati na srednjoj temperaturi oko 15 minuta.

IZVOR: POŠALJI RECEPT