Posna sarma

by | 3 Jula, 2014

Clipboard0317

Sastojci:

  • 3 veze blitve
  • 500 g fileta soma
  • 2 češnja bijelog luka
  • 50 g ljuspica soje
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 mrkve
  • 1/2 limuna
  • 200 g šampinjona
  • 5 dl soka od paradajza
  • 2 kašike brašna
  • ulje, so

Priprema:
1. Blitvu očistiti i preliti ključalom vodom da bi listovi omekšali.
2. Crni luk, mrkvu i šampinjone isjeći na kockice, bijeli luk ispasirati. Filete soma samljeti na mašini za mljevenje mesa.
3. Na malo ulja propržiti mrkvu, crni i bijeli luk, a zatim nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi dok povrće napola ne omeša.
4. Potom dodati mljevenu ribu, šampinjone, ljuspice soje i začine po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi oko 5 min. dok suvišna tečnost ne uvri. Ostaviti da se prohladi, dodati sok od limuna i promiješati.
5. Na svaki list blitve staviti kašiku fila i oblikovati manje sarmice.
6. U šerpi na malo ulja propržiti brašno, a zatim dodati sok od paradajza i malo vode, pa kuhati uz neprestano miješanje dok se ne dobije sos srednje gustine.
7. Vatrostalnu činiju nauljiti i poslagati u nju sarmice. Preliti ih sosom od paradajza i peći u zagrijanoj rerni oko 35 min.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept