Potaž od celera

by | 17 Septembra, 2013

potaz-od-celera

Sastojci:

  • 3 kg celera
  • 300 g brašna
  • 3 dl ulja
  • 2 kg teletine
  • 1 pakovanje tosta
  • 2 veze peršuna
  • 1 l mlijeka
  • 5 dl ovčijeg kiselog mlijeka
  • 5 dl biljne pavlake
  • začin C, biber

Priprema:

1. Teletinu i očišćen celer isjeći na kocke, a peršun sitno isjeckati.
2. U dublju šerpu sipati 2 litre vode, te dodati teletinu i kuhati dok ne omekša.
3. U šerpu od 15 litara sipati 10 litara vode pa dodati celer i kuhati ga dok ne omekša. Kuhani celer izmiksati, sjediniti s vodom u kojoj se kuhao, te dodati kuhanu teletinu zajedno sa supom.
4. U manjoj šerpi napraviti zapršku od ulja i brašna, sipati u čorbu od celera pa kuhati uz povremeno miješanje dok čorba ne dobije željenu gustinu.
5. Pred kraj kuhanja, umiješati kiselo mlijeko, obično mlijeko i začiniti po ukusu.
6. Tost ispeći, isjeći ga na manje kocke i njime posuti gotovu čorbu. Čorbu dekorisati peršunom i biljnom pavlakoom.

Izvor: Dobra hrana