Preliveni filei soma

by | 6 Aprila, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

 

Sastojci: 
800 g filea soma
3 žumanceta
4 dl neutralne pavlake
5 listova srijemuša
prstohvat bijelog luka u prahu
1 limun
mješavina začina
Za pohovanje:
4 jajeta
200 g brašna
ulje

Priprema: 
1. File soma uviti u čistu kuhinjsku krpu da se ocijedi od suvišne tečnosti. Zatim ih poprskati sokom od limuna i natrljati začinima po ukusu.
2. Potom ih uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i pržiti na vrelom ulju sa obje strane dok ne porumene.
3. Posebno umutiti neutralnu pavlaku, žumanca, sitno sjeckani srijemuš, bijeli luk u prahu i začine po ukusu.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati pohovane filee ribe tako da se na krajevima preklapaju. Zaliti ih pripremljenom smjesom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana