Sastojci za 4 osobe:
– 2 tikvice
– 4 kašike ulja
– 1 jaje
– 4 paprika babura
– 100 ml pavlake
– origano po ukusu
– 1 patlidžan
– so, biber
Priprema:
1. Operite i očistite patlidžan. Isjeckajte ga na kockice, posolite i ostavite da odstoji bar pola sata prije prženja.
2. Ogulite tikvicu i narendajte je na krupno rende.
3. Dobro zagrijte ulje i propržite patlidžan, a zatim dodajte narendanu tikvice pa sve zajedno pržiti dok ne omekša.
4. Posoliti i pobiberiti te posuti origanom po ukusu.
5. Babure presijecite uzduž na polovine i izvadite sjemenke. Nemojte skidati peteljke sa babura. Tako će polovine biti “dublje” pa ćete moći da stavite više nadjeva u njih.
6. U pola pavlake dodajte jedno jaje i dobro umutite.
7. Punite polovine babura pripremljenim nadjevom od patlidžana i tikvice i slažite u podmazanu tepsiju. Pecite u zagrejanoj pećnici na 200°C oko 25 minuta.
8. Nakon toga premažite smjesom od pavlake i jaja, vratite u rernu i zapecite još nekih 10-ak minuta.
* Umjesto smese od pavlake i jaja možete na svaku polovinu babure staviti kašiku sitnog ili komad tvrdog sira.