Prijedlog za ručak: Čorba s džigericom i karfiolom

by | 17 Aprila, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 300 g pileće džigerice
– 2 mrkve
– 1/2 korjena manjeg celera
– 1 korijen peršuna
– 2 žumanceta
– 1 mali karfiol
– 2 kašike gustina
– sok od 1/2 limuna
– 1 dl pavlake
– 4 kašike ulja
– 2 kašike sjeckanog lista peršuna
– 1,5 l pileće supe od kocke
– mješavina začina, biber

Priprema:
1. Korijen celera, peršuna i mrkve isjeći na kockice. Karfiol očistiti od listova i korijena pa isjeći na manje cvjetove.
2. Pileću džigericu očistiti od žilica i isjeći na manje kocke.
3. Na malo ulja propržiti celer, mrkvu i peršun. Zatim dodati pileću džigericu te i nju kratko propržiti.
4. Postepeno dolivati pileću supu i dinstati na umjerenoj temperaturi dok povrće napola ne omekša.
5. Potom dodati cvjetove karfiola, naliti pilećom supom i dinstati dok svi sastojci ne omekšaju.
6. Pred kraj dinstanja dodati mješavinu gustina sa malo vode, začine po ukusu i kratko prokuhati kako bi se dobila odgovarajuća gustina.
7. U gotovu čorbu dodati sok od limuna, pavlaku i žumance i posuti je sjeckanim peršunom.