Prijedlog za ručak: Đuveč s gljivama

by | 3 Maja, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 500 g šampinjona
– 150 g mariniranih gljiva
– 2 glavice crvenog luka
– 2 čena bijelog luka
– 1 veća paprika babura
– 1 veći paradajz
– 130 g ri
– 2 kašike margarina
– 1 kašika sjeckanog peršuna
– 1 kašičica mljevene paprike
– mješavina začina, biber
– malo ulja

Priprema:
1. Šampinjone oprati i isjeći na četvrtine, papriku baburu i paradajz očistiti i isjeći na kockice, a crveni i bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Rižu napola obariti u slanoj vodi pa ga ocijediti od suvišne tečnosti.
3. Na malo ulja propržiti crveni i bijeli luk, dodati papriku baburu, šampinjone i kratko propržiti. Potom dodati napola kuhanu rižu i paradajz pa dinstanti uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada riža omekša, dodati mljevenu papriku, sjeckani peršun i začine po ukusu. Na kraju dodati margarin i polako promiješati.

IZVOR: DOBRA HRANA