Prijedlog za ručak: Gratinirani karfiol u bešamelu

by | 2 Augusta, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 1/2 kg karfiola
– 2 l vode
– 1 kašika soli
Bešamel
– 50 g putera
– 2 dl mlijeka
– 4 kašike brašna
– 1 kašičica soli
– 1/2 kašičice bijelog bibera
– muškatni oraščić po želji
– 100 g pancete
– 100 g parmezana
– 4 jaja
– kašika putera

Priprema:
1. Karfiol očistiti od listova, oprati pod mlazom hladne vode, a zatim isjeći na krupnije cvjetove.
2. U dublji sud usuti vodu pa kada provri, posoliti i dodati pripremljen kafiol. Karfiol kuhati 5-7 minuta, a zatim procijediti i ostaviti da se prohladi.
3. U međuvremenu, isjeći na kockice pancetu a kačkavalj narendati.
4. Na ugrijanoj tavi, bez dodavanja masnoće, propržiti slaninu tako da postane hrskava. Pripremljenu pancetu dobro ocijediti od suvišne masnoće.
5. U tavi rastopiti puter, dodati brašno i propržiti par minuta, uz stalno miješanje, da dobije žutu boju i pokupi svu masnoću. Zatim, postepeno dodavati mlijeko i miješati sve vrijeme kako bi se grudvice potpuno rastvorile. Nakon toga, isključiti ringlu i skloniti tavu sa strane, te nastaviti sa miješanjem da se dobije svilenkasta, homogena, smjesa.
6. Dobijeni sos posoliti i pobiberiti, a ukoliko želite možete dodati vrlo malo muskatnog oraha. Pripremljeni sos prohladiti 5-6 minuta.
7. Odvojiti žumanca od bjelanaca, pa bjelanca umutiti u snijeg. Žumanca dodati prohlađenom sosu, sve vrijeme mešajući. A nakon toga, polako dodavati, kašiku po kašiku, umućena bjelanca i miješati da se smjesa sjedini.
8. Vatrostalnu posudu ili manju tepsiju podmazati sa svih strana. Na dno posude poredati karfiol, dodati pancetu i kačkavalj pa sve preliti pripremljenom smjesom.
9. Peći u prethodno ugrijanoj rerni na 220° C, 15-ak minuta .
10. Služiti toplo ili hladno, uz prilog po želji.

IZVOR: POŠALJI RECEPT