Prijedlog za ručak: Lignje s krompirom

by | 17 Decembra, 2017

Foto: Bakina kujna

Sastojci:

800 g očišćenih lignji
1 kg krompira
4 mrkve
4 čena bijelog luka
2 kašike sjeckanog peršuna
3 dl soka od paradajza
1,5 dl bijelog luna
2 dl supe od povrća
1 dl maslinovog ulja
biber
so

Priprema:

1. Krompir oguliti i isjeći na kriške, mrkvu takođe očistiti i isjeći na štapiće.
2. Bijeli luk očistiti i sitno isjeckati.
3. U vanglici sjediniti krompir, mrkvu, bijeli luk, peršun i lignje u komadu. Preliti maslinovim uljem, dodati začine po ukusu, pa dobro izmiješati.
4. Pripremljenu mješavinu preručiti u odgovarajuću vatrostalnu činiju i poravnati.
5. Posebno umutiti paradajz-sok, bijelo vino i supu od povrća. Preliti sastojke u činiji da ogreznu u saftu. Prekriti folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 min. Zatim ukloniti foliju i nastaviti s pečenjem dok krompir ne omekša. Ako tečnost tokom pečenja uvri, doliti malo vode po potrebi.

IZVOR: POŠALJI RECEPT