Prijedlog za ručak: Pile punjeno teletinom

by | 22 Maja, 2016
Foto: Bakina Kujna

Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
– pile od 1,8 kg
– 300 g mljevene teletine
– 1 glavica crvenog luka
– 2 dl soka od paradajza
– 2 pune kašike riže
– 1/2 limuna
– 2 lovorova lista
– 1 glavica bijelog luka
– 5 manjih krompira
– 3 mrkve
– 50 g putera
– ulje, so

Priprema:
1. Crveni luk isjeckati i propržiti na malo ulja. Dodati mljevenu teletinu i nastaviti s dinstanjem dok meso ne promijeni boju.
2. Sipati paradajz-sok, dodati začine po ukusu, pa nadalje dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
3. Potom posuti rižom i dinstati dodajući vodu po potrebi dok riža ne nabubri.
4. Limun isjeći na kolutove, pa ga zajedno s lovorovim listovima podvući ispod kožice pileta.
5. Unutrašnjost pileta napuniti filom od mesa, a kožicu zatvoriti čačkalicama da fil ne bi iscurio.
6. Tepsiju nauljiti i u nju staviti punjeno pile. Oko pileta rasporediti očišćene čenove bijelog luka, krompir i mrkvu. Meso prekriti listovima putera i oko njega sipati malo vode.
7. Prekriti folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200°S oko 60 min. Skloniti foliju i nastaviti s pečenjem dok ne porumeni.

IZVOR: BAKINA KUJNA