Prijedlog za ručak: Pizza sa smokvama i pršutom

by | 23 Jula, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 400 g brašna
– 1 kašičica soli
– 20 g svježeg kvasca
– 1 kašika šećera
– 180 ml tople vode
– maslinovo ulje, biber
– smokve
– pršut
– bosiljak
– med

Priprema:
1. Kvasac potopiti u toplu vodu, dodati šećer, promiješati i ostaviti da zapjeni.
2. U posudu usuti brašno i so, dobro promiješati, a zatim dodati kvasac i malo ulja.
3. Umijesiti testo tako da postane glatko i elastično pod rukom (10-ak minuta). Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči.
4. Smokve oprati i isjeći na komade (četvrtine ili osmine).
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i ugrijejati rernu na 250º C.
6. Nadošlo tijesto rastanjiti rukama na debljinu oko 1 cm i prebaciti na pleh.
7. Peći 6-7 minuta (toliko da počne da raste i postane rumeno), pa izvaditi iz rerne. Naizmjenično poredati polovinu pripremljenih smokvi i šnite pršuta. Sve začiniti sa malo bibera, blago preliti uljem i medom.
8. Nastaviti pečenje na 200º C dok tijesto ne dobije rumenu boju sa svih strana, a smokve blago svenu.
9. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi par minuta i dodati preostale svježe smokve i po koju šnitu pršuta, prema ukusu. Sve ukrastiti listovima svježeg bosiljka i blago preliti uljem

IZVOR: POŠALJI RECEPT